Lesvideo's van Youtube docenten kijk je op Scholierentube

Lesvideo’s op Scholierentube

Op scholierentube.nl vind je de beste lesvideo’s van Nederlandse Youtube docenten bij elkaar. Scholieren uit de bovenbouw van het havo en vwo zullen het meeste baat hebben bij de aanwezige lesvideo’s. Maar niet getreurd! Ook als je niet in het vierde, vijfde of zesde jaar van havo/vwo zit, zal er allicht een nuttige lesvideo voor je tussen zitten. Dus… niet opgelet in de les? Kijk het dan terug op Scholierentube!

Wat je kunt verwachten van de lesvideo’s

Natuurlijk zul je hier de grootheden onder de Youtube docenten tegenkomen zoals JORTgeschiedenis en WiskundeAcademie, maar ook is er een groot aantal onbekendere talenten te vinden. Hoe meer zielen, hoe meer kennis. Wat je kunt verwachten van scholierentube.nl zijn dus:

Zorgvuldig samengestelde categorieën
gebaseerd op de vakken Aardrijkskunde, Economie, Geschiedenis, M&O en Wiskunde A.
Lesvideo's die zo naadloos mogelijk aansluiten
op de meest gebruikte lesmethodes in Nederland.
In twee muisklikken
de juiste lesvideo.

HOE Scholierentube werkt, zie je hier. DAT lesvideo’s werken, zie je hier (Kester & Van Merriënboer, 2013).

De voordelen op een rijtje

Op de website vind je honderden lesvideo’s waarin de onderwerpen van Aardrijkskunde, Economie, Geschiedenis, M&O en Wiskunde A gemakkelijk te vinden zijn, omdat ze zijn geordend op basis van de meest gebruikte lesmethodes in Nederland. Ook hoef je niet eerst de hele video te bekijken voor je er wat aan hebt, omdat Scholierentube in de titel precies vermeldt wat er in welke video wordt uitgelegd. Bovendien zijn op Scholierentube alleen de lesvideo’s te vinden met de beste uitleg. De kans dat je ook echt wat aan de lesvideo hebt, is daardoor veel groter. Ook ten opzichte van de lessen op school hebben de lesvideo’s voordelen, want je kunt ze:

  1. Terugspoelen (voor als je de docent niet goed hebt begrepen);
  2. Op pauze zetten (voor als je zin hebt in een bakje koffie);
  3. Geconcentreerd volgen (omdat je niet met 30 anderen in een lokaal zit);
  4. Zonder onderbreking volgen (omdat de docent niet om de haverklap de klas stil probeert te krijgen);
  5. Volgen waar en wanneer je wil (omdat je niet precies tijdens een bepaald lesuur in een bepaald gebouw hoeft te zijn).

Feedback is altijd welkom

Natuurlijk is ook Scholierentube niet perfect. Door constant feedback te ontvangen, kan de website blijven verbeteren en kunnen meer scholieren uit de brand geholpen worden.

Veel succes met het leren op Scholierentube!


Kester, L., & Merriënboer, J. van. (2013). Effectief leren van multimediale leerbronnen. 4W: Weten Wat Werkt en Waarom, 38, 1-38. Geraadpleegd van http://4w.kennisnet.nl/media/uploads/documenten/2013-4/4w_2013-4_kester_effectief-leren-van-multimediale-leerbronnen.pdf